rise-of-the-planet-of-the-apes--

Rise of The Planet of The Apes : You’re messing with the wrong ape


Determined to find a cure for alzheimer – so that he can cure his father – Will Rodman (James Franco) spends the last 5 years working on a medicine called ALZ-112. This medicine was tested on apes. And a certain ape called Bright Eyes has shown an amazing progress, proved by how she can complete the Towers of Hanoi puzzle in 20 moves, close to the perfect score of 15. Will convince his boss Steve Jacobs (David Oyelowo) to let him present 112 to the board director so that he’ll be able to do a human test.

Unfortunately, at the presentation day, Bright Eyes is acting violently, and after rampaging through the building, she ended up being shoot to dead by the security guard. Later on, Franklin (Tyler Labine) and Will found out a baby ape in Bright Eyes’s cage, confirming that she wasn’t acting aggressively because of 112’s side effect, but to protect her children. Having to killed the other 10 apes, Franklin couldn’t bring himself to kill the baby and gave it to Will.  Seeing how his father (John Lithgow) loves the ape – and the ape’s extraordinary intelligence –  Will decide to take care of “Caesar (Andy Serkis)” and bring his work home

Sejujurnya, yang gue tau soal film ini cuma : Ada James Franco sama Draco Malfoy Tom Felton, dan dulu kayaknya ada film yang judulnya sama, yang artinya ini film reboot. That’s it.

Jadi kalo ditanya kenapa gue pengen nonton ini film, alasannya sesimpel “pengen liat James Franco sama Tom Felton” (yes, I’m a big fan of both, especially the later) Well bagi yang merasa punya motivasi yang sama, siap – siap aja buat kecewa. Biarpun Will Rodman yg diperankan James Franco punya peran penting di sini, tapi tokoh utamanya itu Caesar. And you’ll fall for that cute ape sooner or later let’s not talk about Draco, I mean Tom Felton, shall we?

Rick Jaffa dan Amanda Silver menulis cerita yang fast-paced but not confusing. Dan Rupert Wyatt mengarahkannya dengan baik sehingga cerita dapat bergulir dengan baik dan fokus film bisa berpindah tanpa terlihat aneh. Tanpa kita sadari, kita akan lebih tertarik untuk melihat Caesar dan usahanya untuk memulai revolusi daripada melihat Will berusaha memperbaiki segalanya. Inti dari film ini adalah Caesar. Not only succeed on showing that, Rupert Wyatt also blend the right dose of drama and action into one serving of fine dish.

Semua itu gak akan bisa dicapai tanpa kerja Weta Digital yang sukses bikin simpanse yang sangat real. Apalagi dengan hasil motion capture dari seorang Andy Serkis yang tak lain tak bukan adalah sosok di balik Gollum/Smeagol-nya LOTR, semua perkembangan dan perasaan Caesar tersampaikan dengan baik dan sejujurnya dia yang paling bikin emosi naik turun ya secara fokus filmnya di dia Simpanse, gorila, orangutan, dan kera – kera lain disini pun terlihat bagai hewan sungguhan yang lovable  jadi pengen bawa pulang but frightening in time

Aktor lain yang mencuri perhatian adalah John Lithgow. Perannya sebagai seorang penderita alzheimer dimainkan dengan sangat baik. And hell I just love that scene when he hug the frightened Caesar. Yang lain? Sejujurnya, gue lebih inget sama Oyelowo sebagai bos mata duitan yang minta digampar daripada sama James Franco yang memerankan scientist yang idealis although I must admit I never thought boys in lab’s coat could be that hot ataupun Freida Pinto sebagai dokter hewan yang … cuma praktek dua kali. And don’t get me started on Tom Felton. Gatau deh apakah dia memang masih terlalu lekat dengan predikat Draco Malfoy atau porsinya yang terlalu sedikit, tapi kehadirannya di film ini bisa dideskripsikan dengan 1 kata : malesin

And about memorable scene, I keep on thinking of that time when Caesar draw an imitation of the window in Will’s house in his cell. Ngajak nangis banget ya itu .__.

Rate : 4,25 / 5

Director : Rupert Wyatt. Writer : Rick Jaffa and Amanda Silver. Released on : 5 August 2011. Casts : James Franco, Freida Pinto, Andy Serkis, John Lithgow

4 thoughts on “Rise of The Planet of The Apes : You’re messing with the wrong ape

    • Walaupun gak banyak film yang saya tonton 2011 ini, tapi iya, ini salah satu paling bagus yang udah saya tonton hahaha
      Iyanih, kelas 3 sama ospek jadi jarang nonton dan kalau nonton pun susah cari waktu buat posting #curcol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s